آموزش کامل نصب ریل آسانسور + محاسبات نصب ریل – طاهابازار
آسانسور دستگاهی است که برای تأمین ایمنی کامل، باید نصب آن با دقت و حساسیت بالایی انجام شود. به همین دلیل محاسبات نصب ریل آسانسور که به نوعی راهنمای کابین و وزنه محسوب میشود، اهمیت زیادی دارد. این مقاله به آموزش نصب ریل آسانسور اختصاص دارد و اگر تجربه چندانی در نصب و راهاندازی ریل آسانسور ندارید، خواندن آن میتواند برای شما راهگشا باشد.
ریل آسانسور چیست و چه انواعی دارد؟
ریل آسانسور مقطعی فولادی است که سطح مقطع آن شباهت زیادی با حرف T انگلیسی دارد. این قطعه، وظیفه هدایت کابین و وزنههای تعادل آسانسور در یک راستای عمودی مشخص و با کمترین انحراف را دارد. همچنین تأمین بخشی از ایمنی کاربران آسانسور نیز به عهده ریل آسانسور است. چرا که ترمز ایمنی یا همان پاراشوت آسانسور نیز باید روی ریل نصب شود.
ریل آسانسور به دو روش نورد گرم و نورد سرد ساخته میشود و بر اساس استاندارد، انواع ریل آسانسور به سه نوع ریل کشش سرد A، ریل ماشینکاری B و ریل ماشینکاری با سرعت بالا BE تقسیم میشود که استفاده از ریلهای ماشینکاری، منجر به حرکت نرم کابین و کاهش تکانهای آن میشود. چرا که لایه رویی این ریلها توسط فرایند ماشینکاری برداشته شده و این موضوع منجر به صیقلی شدن این نوع ریل شده است.
محاسبات نصب ریل آسانسور و همچنین قیمت ریل آسانسور، به نوع آن بستگی دارد.
مقررات ایمنی چه تأثیری بر محاسبات نصب ریل آسانسور دارند؟
پیش از آموزش نصب ریل آسانسور و محاسبات نصب آن، باید ابتدا مقرراتی که در آییننامه ملی ساختمان و استانداردها در مورد این فرایند ذکرشده را بدانید، چرا که ممکن است این قوانین محاسبات نصب ریل آسانسور را تحت تأثیر قرار دهند. لیست زیر، مهمترین مقررات ایمنی نصب ریل آسانسور را نشان میدهد:
- ریل راهنمای کابین و وزنههای تعادل (در آسانسورهای کششی) باید از جنس فولاد سخت باشد.
- ریلها و متعلقات آنها باید قدرت کافی را برای تحمل نیروهای ناشی از پر شدن کابین با حداکثر ظرفیت، عملکرد ترمز ایمنی و پیچشهای ناشی از بارهای نامتعادل داخل کابین را داشته باشند.
- جوشکاری ریلها به یکدیگر با به براکتها، پشتبندها و سازه اصلی ساختمان، ممنوع است.
- اتصال ریلها به یکدیگر و سازه اصلی باید بهگونهای باشد که ریلها بتوانند فشار ناشی از نشست ساختمان را تحمل کنند.
- سطح ریلها نباید پیچخوردگی و انحنا داشته باشد.
- ریلها باید بهصورت موازی و شاقول شده در چاه آسانسور نصب شوند
با متعلقات ریل آسانسور آشنا شوید
برای نصب ریل آسانسور، به غیر از خود ریل به چند قطعه دیگر نیاز دارید که تعداد و سایز آنها در محاسبات نصب ریل آسانسور و آموزش نصب ریل آسانسور دخیل است. در ادامه با هر کدام از متعلقات ریل آسانسور آشنا میشوید:
پشتبند ریل
از آنجایی که طول ریل آسانسور تولیدشده در کارخانه معمولاً 5 متر است و ممکن است ارتفاع چاه آسانسور از این عدد بیشتر باشد، باید به نحوی ریلهای 5 متری را به یکدیگر متصل نمود. یکی از این راهها، استفاده از قطعهای مستطیل شکل با نام پشتبند است. پشتبند در محل اتصال دو ریل و در پشت هر دوی آنها قرار میگیرد و با استفاده از پیچ و مهره به ریلها متصل میشود. سوراخهای موجود روی پشتبند لوبیایی است تا تنظیم محل قرار گرفتن آن راحتتر انجام شود.
براکت ریل
براکت ریل در حقیقت نوعی نبشی فولادی است که وظیفه اتصال ریل آسانسور به اسکلت چاه را بر عهده دارد. اتصال براکت به اسکلت چاه نیز از طریق پیچ و مهره و سوراخهای لوبیایی روی براکت انجام میشود.
لقمه ریل
لقمه قطعه فولادی کوچکی است که ریل را به براکت متصل میکند. این قطعه هنگام انبساط و انقباض ساختمان به دلیل تغییر شرایط آب و هوایی، امکان جابجاییهای کوچک را به ریل میدهد.
سیم شاقول
سیم شاقول مؤثرترین وسیله در محاسبات ریل آسانسور است. از سیم شاقول تنها هنگام نصب ریل و به منظور اطمینان از همراستایی ریلها استفاده میشود و در حقیقت کار تراز را در راستای عمود انجام میدهد.
آموزش نصب ریل آسانسور+ محاسبات نصب ریل آسانسور
ریل نخستین قطعهای است که در چاه آسانسور نصب میشود و اصولاً نصب ریل آسانسور، مبنای نصب سایر قطعات مثل کابین و … است. نخستین مرحله در نصب ریل آسانسور، آمادهسازی و نظافت چاه آسانسور است. سپس بر اساس خط مبنای گرفتهشده از کارفرما، نخستین جفت ریل در پایینترین نقطه چاه نصب میشوند. به این جفت ریل، اصطلاحاً ریل King میگویند. سایر مراحل نصب و محاسبات نصب ریل آسانسور، به شرح زیر است:
- مشخص کردن و تخریب محل اتصال براکتها روی آهنکشی چاه آسانسور
- نصب بالابر در بالاترین نقطه برای جابجایی قطعات داخل چاه
- شاقول اندازی برای ادامه نصب ریل
- کنترل فاصله سیم شاقول تا آهنکشی چاه در هر طبقه. در صورت وجود تفاوت در این فاصلهها، طول براکتها باید کم و زیاد شود.
- نصب نخستین براکت در بالاترین نقطه چاه و دومین براکت در پایینترین نقطه
- اتصال سیم شاقول به براکتهای نصبشده
- بسته به محل قرارگیری وزنهها در چاه، فاصله نوک ریل وزنه و کابین تا آهنکشی محاسبه میشود.
- نصب براکتها با توجه به فواصل محاسبهشده. در صورتی که آهنکشی چاه خطا داشته باشد، از یک سری پلیت فلزی با نام لاتون در این مرحله استفاده میشود و با قرار دادن آنها پشت براکتها، فواصل را تنظیم میکنند.
- شستشوی ریلها با استفاده از گازوئیل (تا در برابر خوردگی مقاوم شوند)
- نصب ریل و پشتبند
برای داشتن یک آسانسور باکیفیت و بادوام، باید قطعات آن را از فروشندگان معتبر خریداری کنید. یکی از فروشگاههای آنلاین و معتبر قطعات آسانسور، سایت طاها بازار است که میتوانید تمامی قطعات آسانسور را در آن پیدا کنید. خرید از این سایت به شما کمک میکند تا با پرداخت یکباره هزینه حمل بار، در هزینه پرداختی برای قیمت آسانسور صرفهجویی کنید.