یکی از پر کاربرد ترین مصالح مورد استفاده در ساخت و ساز در دنیا بتن می باشد که به دلیل سختی و مقاومت فشاری مناسبی که دارد می تواند انتخاب مناسبی در برابر نیرو های وارد شده بر سازه باشد. با توجه به پر کاربرد بودن بتن، مهندسین و محققان در تلاش هستند تا بتوانند ویژگی های این مصالح را بهبود بخشند. از انواع بتن هایی که در حال حاضر مورد برسی قرار گرفته، بتن خود ترمیم شونده می باشد.
بتن خود ترمیم شونده یا بتن باکتریایی بتنی است که با تکنولوژی به کار گرفته شده در آن، خودش می تواند اقدام به ترمیم ترک های ایجاد شده تا عرض مشخص نماید. ترمیم ترک ها با عرض ها و عمق های متفاوت بستگی به موادی دارد که در ساخت آن بتن برای همین منظور به کار گرفته شده است.

-
تعریف بتن خود ترمیم شونده (بتن زنده)
مشکل رایج در ساختمان ها ترک خوردگی می باشد که از دلایل آن می توان به نشست سازه، اختلاف دما منبسط و منقبض شدن بتن، بار سنگین اعمال شده، از دادن آب سطح بتن که باعث انقباض می شود، ارتعاش نا کافی در زمان بتن ریزی، کاور نا مناسب هنگام بتن ریزی، نسبت آب به سیمان بالا، خوردگی آرماتور تقویت کننده و… اشاره کرد.
بتن زنده نوع جدیدی از بتن است که ترک های ایجاد شده در سازه ها را با کمک عکس العمل باکتریایی و بدون دخالت انسان ترمیم می کند. زمانی که ترک های ریزی در بتن ایجاد شود این بتن با مکانیسم و ساختاری که دارد شروع به ترمیم ترک ها کرده و از عمیق شدن آن جلوگیری می کند، که این مسئله باعث پر طرفدار شدن این نوع بتن شده است.
سه هفته نیاز است تا بتن عملیات ترمیمی خود را تکمیل کرده و بازسازی شود. دلیل ایجاد واکنش در این بتن وجود یک نوع باکتری و منبع تغذیه آن یعنی کلسیم الکتات صورت می پذیرد که این باکتری به صورت غیر فعال در بتن قرار دارد، اما پس از ترک خوردگی در مجاورت آب فعال شده و با ایجاد واکنش شیمیایی منجر به تولید کربنات کلسیم می گردد که این باکتری باعث خود ترمیم شوندگی بتن می شود. برای ایجاد بتن خود ترمیم شونده، برخی از مواد خالص مانند الیاف یا کپسول که حاوی مقداری مایعات چسبنده هستند، در مخلوط بتن پخش می شوند، هنگامی که ترک ایجاد شود الیاف یا کپسول ها شکسته می شوند و مایع موجود در آن ها ترک را بهبود می بخشند.
-
طریقه استفاده از بتن زنده
-
به صورت:
- ملات های ترمیم کننده برای سازه هایی که دارای آسیب های بزرگ هستند.
- اسپری و افشانه های قابل استفاده برای ساختمان ها، به منظور ترمیم ترک خوردگی های کوچک
- مخلوط با بتن در حجم های کمتر
در حال حاضر اسپری ترمیم کننده به صورت تجاری موجود می باشد اما تحقیقات و آزمایش ها برای دو مورد دیگر در دست اجرا است.
-
کاربرد بتن خود ترمیم شونده
به طور کلی از بتن های خود ترمیم شونده در مناطقی که امکان وقوع سیل، آتش، باد، باران و تگرگ وجود دارد و یا مناطق بسیار خشکی که احتمال دارد بتن ترک بخورد استفاده می شود. این محصول در ساختمان ها، برج ها و پل ها به کار برده می شود.
-
مزایا استفاده از بتن خود ترمیم شونده
- مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط مختلف جوی
- دارای مقاومت بالا در برابر سرما و گرما
- قابلیت شکل پذیری
- طول عمر زیاد
- نفوذ پذیری بسیار کم در برابر آب و دیگر مواد شیمیایی
- کاهش دادن وزن سازه
- بهبود بخشیدن خواص مکانیکی بتن مانند مقاومت فشاری و مقاومت خمشی
- افزایش دوام و پایداری سازه
- کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری
- جلوگیری از آسیب دیدگی سازه اصلی ساختمان
- جلوگیری از زنگ زدگی فولاد و آرماتور های داخلی بتن
-
معایب بتن خود ترمیم شونده
- هزینه بالا بتن خود ترمیم شونده در ساخت و ساز
- در دسترس نبودن
کلام آخر
برای خرید و تهیه محصولات و افزودنی های بتنی می توانید به سایت طاها بازار مراجعه فرمایید.