بهترین تابلو فرمان آسانسور+ انواع تابلو فرمان
هر دستگاه پیچیده صنعتی یک پردازنده و مغز متفکر دارد که در مورد آسانسور، میتوان تابلو فرمان و پردازنده آن را مغز متفکر آسانسور دانست. این مقاله، به معرفی انواع تابلو فرمان آسانسور اختصاص دارد و با مطالعه آن میتوانید بهترین تابلو فرمان آسانسور بر اساس بودجه و نیازتان را انتخاب کنید.
تابلو فرمان آسانسور چیست؟
تابلو فرمان آسانسور یا همان برد اصلی آسانسور، مهمترین قطعه در بخش الکتریکال آسانسور است. تابلو فرمان در حقیقت مرکز پردازش آسانسور محسوب میشود. فرمانهایی که توسط اپراتور از طریق شستیهای طبقات و کابین صادر میشود، وارد تابلو فرمان آسانسور میشود و تابلو فرمان پس از پردازش آنها، موتور آسانسور را با سرعت و در جهت مناسب، به حرکت در میآورد.
بنابراین علاوه بر کنترل سرعت و نحوه حرکت آسانسور، تابلو فرمان جهت حرکت کابین را نیز تعیین میکند. کلیه تجهیزات الکتریکال و ایمنی آسانسور به تابلو فرمان آسانسور متصل میشوند و به همین دلیل، روی انواع تابلو فرمان آسانسور یک نمایشگر LCD نصب شده که در صورت بروز عیب یا خرابی این قطعات، یک سری کد روی آن نمایش داده میشود. معنای هر کد در دفترچه راهنمای آسانسور یا تابلو فرمان درج شده و با استفاده از آن میتوان عیوب قطعات مختلف آسانسور را برطرف کرد.
وظایف انواع تابلو فرمان آسانسور چیست؟
جدای از مواردی که در بالا ذکر شد، انواع تابلو فرمان آسانسور دارای وظایف مشترکی هستند که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
- تشخیص موقعیت کابین آسانسور که کاربردی حیاتی در زمان خرابی آسانسور و حوادث غیرمترقبه دارد.
- تأمین ایمنی کلی آسانسور
- تشخیص وضعیتهای مختلف آسانسور
- کنترل قطعات ایمنی مثل سوییچها، ترمزها و …
- حفاظت الکتریکی آسانسور
تابلو فرمان آسانسور چه اجزایی دارد؟
بسته به برند سازنده و امکانات آسانسور، ممکن است قطعات موجود در انواع تابلو فرمان آسانسور با دیگری متفاوت باشد؛ اما لیست زیر شامل قطعاتی است که معمولاً در هر تابلو فرمانی پیدا میشود:
- کلید و فیوز
- کلید گردان (ریست)
- لامپهای نمایشگر سیگنال
- کنتاکتور
- ترانس CT
- کنتاکتور الکتریکی SSR
- بی متال
- کلیدهای اتوماتیک MCB
- رله
- ترانسفورماتور تغذیه
- نمایشگر IPS به همراه باتری و شارژر
- آی سی و تایمر
- کلیدهای حرارتی
- ترمینال و سوکت
انواع تابلو فرمان آسانسور از نظر نقشه مداری را بشناسید
انواع تابلو فرمان آسانسور از نظر نوع بردها و مدارات به کار رفته در ساختار آن، به 4 نوع زیر تقسیم میشود:
1. تابلو فرمان رلهای
قدیمیترین نوع تابلو فرمان آسانسور، تابلو فرمان رلهای است. این تابلو فرمان شباهت بسیاری به تابلو فرمانهای صنعتی قدیمی دارد و به دلیل عدم هماهنگی با تکنولوژیهای جدید، کمتر تولید میشود.
2. تابلو فرمان دیجیتالی
این نوع تابلو فرمان از نوع رلهای پیشرفتهتر بوده و تا حدی قابلبرنامهریزی است. با این حال برای تغییر برنامه، باید IC های آن عوض شوند.
3. تابلو فرمان PLC
PLC دستگاهی است که دارای پردازنده، حافظه، مبدل ولتاژ و پورت ورودی و خروجی است. استفاده از این نوع تابلو فرمان به دلیل قیمت بالا، رواج چندانی ندارد.
4. تابلو فرمان میکروکنترلری
این نوع تابلو فرمان، مدرنترین و رایجترین انواع تابلو فرمان در بازار است. چراکه علاوه بر سرعت و حافظه بالا، بهصورت هوشمند عمل میکند و بهراحتی تعمیر میشود.
با انواع تابلو فرمان آسانسور از نظر نوع حرکت آشنا شوید
انواع تابلو فرمان آسانسور از نظر نحوه کنترل سرعت کابین و موتور، به دو دسته زیر تقسیم میشود. انتخاب هر کدام از انواع تابلو فرمان آسانسور، میتواند روی قیمت آسانسور تأثیر چشمگیری داشته باشد.
1. تابلو فرمان دو سرعته
تابلو فرمان دو سرعته، رایجترین نوع تابلو فرمان آسانسور است، چراکه قیمت آن از نوع درایور دار بهمراتب کمتر است. تابلو فرمان دوسرعته با نام SPD2 نیز شناخته میشود و موتور مخصوص این نوع تابلو فرمان نیز معمولاً دارای دو سیمپیچ است. هر کدام از این سیمپیچها سرعت متفاوتی را به آسانسور القا میکنند، به این صورت که در ابتدای حرکت، موتور با دور تند کار میکند و سپس به دور استاندارد میرسد. در زمان رسیدن به طبقه مورد نظر نیز سرعت کاهش مییابد تا آسانسور بایستد؛ به عبارت دیگر، تغییر سرعت در آسانسورهای دارای تابلو فرمان دو سرعته، در سه مرحله و بهصورت ناگهانی انجام میشود.
2. تابلو فرمان تک سرعته یا درایور دار
تابلو فرمان آسانسور تک سرعته یا درایور دار، با نام VVVF یا تری وی اف نیز در بازار شناخته میشود و برای رفع مشکلات تابلوفرمانهای دو سرعته وارد بازار شده است. موتور مخصوص این نوع تابلو فرمان دارای یک سیمپیچ است و درایور موجود در تابلو فرمان تک سرعته وظیفه تغییر سرعت برای حرکت مناسب کابین آسانسور را بر عهده دارد. تغییر سرعت در تابلو فرمان درایوردار از طریق تغییر ولتاژ و فرکانس انجام میشود و به همین دلیل سرعت حرکت کابین بهیکباره تغییر نمیکند و به منظور توقف یا حرکت کابین، بهصورت تدریجی بهسرعت نامی نزدیک یا از آن دور میشود.
بهترین تابلو فرمان آسانسور کدام است؟ درایور دار یا دو سرعته؟
از آنجایی که قیمت تابلو فرمان آسانسور دو سرعته از نوع درایور دار کمتر است، ممکن است بسیاری از سازندگان ساختمان این نوع تابلو فرمان را انتخاب کنند. با این وجود، نحوه کارکرد تابلو فرمان دو سرعته و موتور مخصوص آن چندان برای ساکنین مطلوب نیست. چراکه علاوه بر حرکت محسوس و تکانهای ناگهانی هنگام حرکت و توقف، کارکرد آسانسور مجهز به این نوع تابلو فرمان سروصدای زیادی دارد و مصرف برق آن نیز چشمگیر است. این موضوع باعث میشود که استهلاک موتور نیز بالا برود.
در مقابل تابلو فرمان داریوردار و موتور مخصوص آن، استهلاک چندانی ندارد و علاوه بر این، بزرگترین مزیت آن حرکت نامحسوس و نرمی است که آسایش و راحتی ساکنین را به دنبال دارد. همچنین مصرف برق تابلو فرمان تری وی اف بهمراتب از نوع دو سرعته کمتر است و جمیع این مزایا، باعث میشود که با وجود قیمت بیشتر، خرید تابلو فرمان درایوردار بهصرفهتر از خرید تابلو فرمان تک سرعته باشد.
با این حال برای انتخاب بهترین تابلو فرمان آسانسور، باید به بودجه خود و شرایط ساختمان نیز توجه کنید.
برای خرید انواع تابلو فرمان آسانسور دو سرعته و درایور دار میتوانید به سایت طاها بازار مراجعه کنید. تنوع انواع تابلو فرمان و سایر قطعات آسانسور در این سایت زیاد است و برای انتخاب بهترین تابلو فرمان آسانسور، میتوانید با کارشناسان فروش طاها بازار نیز مشورت کنید.