مشخصات موتور آسانسور، مزایا و معایب
موتور آسانسور حیاتیترین قطعه آسانسور است و آشنایی با مشخصات موتور آسانسور به شما کمک میکند تا بر اساس شرایط ساختمان، بودجه و نیاز خود، یکی از انواع آن را انتخاب کنید. از جمله این مشخصات، میتوان به وزن موتور آسانسور اشاره کرد که ابعاد موتورخانه و هزینه حملونقل آن را مشخص میکند. در این مقاله علاوه بر بررسی مشخصات موتور آسانسور، به بررسی مزایا و معایب موتور ساخت برندهای مختلف مثل معایب موتور آسانسور بهران، پرداخته شده است:
مهمترین مشخصات موتور آسانسور در انواع مختلف چیست؟
آسانسورها انرژی الکتریکی را به انرژی جنبشی تبدیل میکنند و این کار را به وسیله موتور خود انجام میدهند. نحوه عملکرد موتور آسانسور، تعیینکننده نوع آسانسور است و بر همین اساس، آسانسورها به انواع کششی، هیدرولیکی، پنوماتیک، مغناطیسی و … تقسیم میشوند که در میان آنها، آسانسورهای کششی و هیدرولیکی کاربرد بیشتری دارند. در ادامه، با مشخصات موتور آسانسور کششی و هیدرولیکی آشنا میشوید:
-
مشخصات موتور آسانسور کششی
موتور آسانسور کششی خود در دو نوع گیربکسی و گیرلس تولید میشود:
مشخصات موتور آسانسور گیربکسی
یکی از قدیمیترین انواع موتور آسانسور، موتور گیربکسی است که از طریق یک فلکه هرزگرد، نیروی لازم را برای حرکت به فلکه کشش و کابین منتقل میکند. هر موتور گیربکسی دارای 4 قطعه اصلی موتور الکتریکی، گیربکس، فلکه گیربکس و ترمز الکتریکی است. توان الکتریکی موتور گیربکسی توسط گیربکس از موتور الکتریکی به فلکه گیربکس منتقل میشود و فلکه گیربکس نیز نیروی لازم را برای حرکت کابین تولید میکند.
موتورهای گیربکسی در دو نوع تک سرعته و دو سرعته تولید میشوند که مدل تک سرعته دارای دور موتور ثابت است و در نزدیکی طبقه، دور موتور متوقف میشود. در مدل دو سرعته، دور موتور بهتدریج افزایش یا کاهش مییابد تا آسانسور در طبقه متوقف شود.
مشخصات موتور آسانسور گیرلس
وزن بالا و مصرف برق زیاد موتورهای گیربکسی باعث شد تا موتورهای گیرلس یا فاقد گیربکس، تولید شوند. در موتور آسانسور گیرلس، نیروی الکتریکی مستقیماً باعث چرخیدن فلکه شیار و حرکت کابین میشود. از مهمترین مشخصات موتور آسانسور گیرلس میتوان به سرعت بالای انتقال کابین بین توقفها اشاره نمود، موضوعی که استفاده از آن را برای ساختمانهایی که ترافیک بالای مسافر دارند، مناسب میکند. همانند موتورهای گیربکسی دو سرعته، حرکت آسانسورهای دارای موتور گیرلس نیز نامحسوس است.
به دلیل تکنولوژی پیشرفتهتر، قیمت موتور آسانسور گیرلس از نوع گیربکسی بیشتر است.
-
مشخصات موتور آسانسور هیدرولیکی
در آسانسورهای هیدرولیکی، نیروی الکتریکی به نیروی هیدرولیکی تبدیل میشود. این آسانسورها با فشار روغن کار میکنند و زمانی که فشار روغن موجود در جک زیر آسانسور از وزن کابین آن بیشتر باشد، کابین آسانسور به سمت بالا حرکت میکند و در صورتی که این فشار کمتر باشد، حرکت بهصورت برعکس صورت میگیرد. موتور آسانسور هیدرولیکی نیز در دو نوع مغروق در روغن و خشک تولید میشود.
مشخصات موتور آسانسور هیدرولیکی مغروق در روغن
این نوع موتور با روغن و مایع هیدرولیکی پوشیده شده و در پاورپوینت آسانسور قرار دارد. این موتور بدون صدا کار میکند و علاوه بر حرکت آرام، قیمت مناسبی نیز دارد.
مشخصات موتور آسانسور هیدرولیکی خشک
این موتور در کنار محفظه روغن هیدرولیک قرار دارد و وظیفه آن انتقال نیروی الکتریکی برای تغییر فشار در پمپ روغن است. از این نوع موتور بیشتر در آسانسورهای باربر استفاده میشود.
با مزایا و معایب انواع موتور آسانسور آشنا شوید
موتور آسانسور مهمترین بخش آن است و همانطور که گفتیم، نحوه حرکت آسانسور را تعیین میکند. به همین دلیل، قیمت آن تأثیر زیادی در تعیین قیمت آسانسور دارد. علاوه بر قیمت، باید مزایا، معایب، شهرت برند سازنده موتور و مشخصات موتور آسانسور را نیز هنگام انتخاب آن در نظر بگیرید. در جدول زیر، مزایا و معایب انواع موتور آسانسور که در بخش قبلی به آنها پرداخته شده با یکدیگر مقایسه شده است:
نوع موتور آسانسور | مزایا | معایب |
موتور کششی گیربکس دار | · قیمت مناسب
· قدرت بالا · بازدهی 85 درصدی |
· وزن بالا
· ابعاد حجیم · مصرف برق زیاد |
موتور کششی گیرلس | · سرعت بالا
· مصرف انرژی پایین · صدای کم · حجم کوچک · نصب سریع · بازدهی 90 درصدی |
· قدرت کم
· مناسب برای تعداد طبقات زیاد |
موتور هیدرولیکی مغروق در روغن | · قیمت مناسب
· مقاومت بالا در برابر فشار و دمای زیاد · قدرت بالا · مصرف انرژی کم |
سرویس و نگهداری سخت و زمانبر |
موتور هیدرولیکی خشک | قیمت پایین | · تحمل پایین در برابر فشار و دمای زیاد
· سروصدای زیاد |
مزایا و معایب انواع برندهای موتور آسانسور + معایب موتور آسانسور بهران
برای خرید موتور آسانسور، سه راه پیش روی شما است:
- موتور آسانسور استوک (دستدوم و سالم) ساخت برندهای خارجی و معتبری مثل Kone، شیندلر و … را بخرید. قیمت این موتورها معمولاً مناسب است؛ اما امکان دارد عمر و دوام زیادی نداشته باشند.
- به سراغ معدود موتورهای آسانسور خارجی نو بروید. از جمله این موتورها میتوان به موتور آسانسور ساسی ایتالیا اشاره نمود که کیفیت و قیمت بالایی دارد.
- موتورهای ساخت برندهای داخلی یا طرح برندهای خارجی را بخرید. قیمت موتور آسانسور ساخت این برندها معمولاً مناسبتر است و علاوه بر گارانتی مناسب، دارای خدمات پس از فروش نیز هستند.
مزایا و معایب موتور آسانسور بهران
شرکت بهران لیفت یکی از مشهورترین برندهای سازنده موتور آسانسور و انواع قطعات آن است. از جمله مزایای موتور آسانسور ساخت این برند میتوان به کیفیت و قیمت مناسب آن اشاره نمود. وجود برخی نواقص جزئی و کارایی پایینتر در مقایسه با موتور ساخت برندهای خارجی نیز از جمله معایب موتور آسانسور بهران است.
وزن موتور آسانسور چقدر است؟
وزن موتور آسانسور یکی از عوامل تأثیرگذار در طراحی موتورخانه آسانسور است و دانستن آن به شما کمک میکند تا علاوه بر در نظر گرفتن تمهیدات مناسب برای حملونقل، برای آن پایههای مناسبی بسازید و از حوادث احتمالی جلوگیری کنید.
وزن موتور آسانسور به نوع و سرعت آن و همچنین ظرفیت کابین بستگی دارد. سنگینترین نوع موتور آسانسور، موتور کششی گیربکس دار است. حداقل وزن این نوع موتور، 450 کیلوگرم است و حداقل وزن موتورهای گیرلس نیز به 150 کیلوگرم میرسد که معمولاً وزن موتورهای آسانسور خارجی، کمتر از ایرانی است.
از مهمترین مشخصات موتور آسانسور، میتوان به قیمت و وزن موتور آسانسور اشاره کرد که تأثیر زیادی در محاسبه قیمت کلی آسانسور و هزینه حملونقل آن دارد. علاوه بر این، هنگام خرید این قطعه باید به مزایا و معایب آن توجه کنید. به عنوان مثال اگر معایب موتور آسانسور بهران از مزایای آن بیشتر است، باید به سراغ موتور آسانسور ساخت برندهای دیگر بروید و پیش از خرید، در مورد آنها نیز بهخوبی تحقیق کنید.