معرفی کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسول آتش نشانی پودر و گاز یا همان کپسول پودری به خاموش کننده ای گفته می شود که ماهیت اصلی خاموش کنندگی، پودر باشد. این خاموش کننده از ترکیب چند ماده شیمیایی با یکدیگر به وجود می آید و انواع مختلفی دارد.
این کپسول برای خاموش کردن آتش در کلاس های زیر مورد استفاده قرار می گیرد. که در عکس زیر به صورت کامل توضیح داده شده است.
خاموش کننده های پودری را برحسب مواد تشکیل دهنده به دو گروه زیر تقسیم می کنند:
- شیمیایی
- خشک
-
پودر شیمیایی:
گرد یا پودر بسیار نرمی است که از مخلوط یک یا چند ماده شیمیایی و بعضی افزودنی ها تشکیل شده است. مواد افزودنی برای کسب مقاومت در برابر به هم چسبندگی، در اثر جذب رطوبت یا گرما به کار می رود.
انواع پودر آتش نشانی بر اساس ماده اصلی:
پودر های خاموش کننده را بر اساس آنکه ماده اصلی آن ها چه بوده و برای مبارزه با چه حریقی مناسب باشد به انواع زیر تقسیم می کنند:
- جوش شیرین(بی کربنات سدیم)
- بی کربنات پتاسیم
- بی کربنات پتاسیم با بنیان اوره
- کلرید پتاسیم
- فسفات آمونیوم
- مانکس
-
جوش شیرین(بی کربنات سدیم):
این پودر برای مبارزه با آتش سوزی های نوع B (مایعات قابل اشتعال)، C (گاز های قابل اشتعال) و همچنین نوع E (تجهیزات الکتریکی برق دار تا ولتاژ معین) مناسب است. پودر شیمیایی معمولی تا 97 درصد از بی کربنات سدیم تشکیل شده است.
-
بی کربنات پتاسیم:
این پودر برای مبارزه با آتش سوزی های نوع B، C و E مناسب است.
-
بی کربنات پتاسیم با بنیان اوره:
این پودر برای مبارزه با آتش سوزی های نوع B، C و E مناسب است.
-
کلرید پتاسیم:
این پودر برای مبارزه با آتش سوزی های نوع B، C و B مناسب است.
-
فسفات آمونیوم:
به این پودر، پودر چند حالته نیز گفته می شود و برای مبارزه با آتش سوزی های نوع A (جامدات قابل اشتعال)، B(مایعات قابل اشتعال)، C (گاز های قابل اشتعال) مناسب است.
-
مانکس:
این پودر ترکیبی از اوره و بی کربنات دو پتاس است. در مقایسهبا سایر پودرها به مراتب موثرتر است.
اثر بسیار موثر خاموش کنندگی این پودر بیشتر از این نظر است که دراثر حرارت آتش به سرعت تجزیه شده و به ذرات کوچک تر از 0.1 میکرون تبدیل می شود.
این امر نشان دهنده قدرت قراوان پخش شدن پودر مانکس است. از دیگر خصوصیات بارز این پودر سازگاری آن با کف پروئینی می باشد که به نوبه خود در عملیات اطفاء توام با کف و پودر بسیار حائز اهمیت است.
-
پودر خشک:
اکثرا این پودر رو با پودر شیمیایی اشتباه می گیرند. زیرا پودر خشک فقط برای مبارزه با آتش سوزی نوع D (فلزات قابل اشتعال مانند منیزیم) مناسب است.
عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت کپسول آتش نشانی پودر و گاز:
- پودر آتش نشانی
- برند
- درجه
- شیر
مکان های مورد استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز:
کپسول آتش نشانی پودر و گاز قدرت خاموش کنندگی آن بسیار بالاست و از این کپسول تقریبا می توان گفت در همه مکان ها از آن استفاده می شود و بیشترین کپسول مورد استفاده می باشد.
تنها ایراد این مدل کپسول کثیف کردن شدید محیط است که باعث می شود آن را در مکان هایی سیستم های الکتریکی کامپیوتری و مواد غذایی وجود دارد استفاده نکنیم.
چند نمونه ازر مکان هایی که کپسول آتش نشانی پودر و گاز استفاده نمی گردد:
- اتاق سرور
- اتاق عمل و جراحی
- مکان های موجود از دستگاه های الکتریکی مهم
- مکان های تهیه، طبخ غذا و رستوران ها
- و …
هشدار:
استفاده از این خاموش کننده ها در فضای بسته توصیه نمی شود و می تواند به بینایی و دستگاه تنفسی صدمه بزنند. این پودر به راحتی با جارو جمع می شود و رنگ بدنه کپسول یکدست قرمز است.
طریقه نگهداری کپسول آتش نشانی پودر و گاز:
بهتر است هر ماه یکبار محفظه آن را سر و ته کنید و دوباره در محل خود قرار دهید تا مواد داخل آن ته نشین نشود. این خاموش کننده ها بر خلاف دیگر انواع خاموش کننده، شعله های آتش را خنک نمی کنند.
با فشردن اهرم، پودر که خیلی فشرده و چگال است به سوی جسم در حال سوختن پرتاب می شود و با نشستن بر روی آن، از رسیدن اکسیژن به آتش جلوگیری کرده و آتش را خاموش می کند.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز:
در این نوع کپسول ها، عقربه فشار سنجی وجود دارد که فشار گاز را برای بیرون راندن پودر نشان می دهد و بر روی شیر کپسول نصب شده است. اگر این عقربه در محیط سبز رنگ قرار داشته باشد یعنی گاز دارای فشار مناسب است اما اگر در منطقه قرمز رنگ باشد، فشار نامطلوبی دارد و این یعنی پودر از کپسول خارج نمی شود.