طاهابازار – جدید ترین اخبار و مقالات صنعت ساختمان

همه چیز درباره عملکرد کپسول آتش نشانی آب و گاز

کپسول

همه چیز درباره عملکرد کپسول آتش نشانی آب و گاز

این نوع کپسول آتش نشانی شباهت بسیار زیادی به کپسول آتش نشانی پودر و گاز دارد. تنها تفاوت این دو کپسول، ماده خاموش کننده و رنگ سیلندرها است ولی در بقیه موارد شبیه به یکدیگر هستند.

کپسول آتش نشانی آب و گاز برای خاموش کردن گروه آتش A بسیار کاربرد دارد که در ایران به رنگ آبی تولید می شود، البته در بسیاری از کشورهای خارجی دیگر به همان رنگ قرمز تولید می شوند فقط آن ها را با یک نوار از دیگر کپسول ها متفاوت می کنند.

در آتش سوزی جامدات این خاموش کننده بهترین انتخاب است.

محتویات کپسول آتش نشانی آب و گاز

زمانی که اجسام جامد در یک محیط آتش می گیرند بهترین راه خاموش کردن آتش استفاده از کپسول آب و گاز است. برای خارج کردن آب از درون کپسول، از گاز نیتروژن با خلوص 99 درصد استفاده می کنند. گاز نیتروژن با فشار، داخل کپسول وارد شده و آن را پر می کند.

و فشار کاری آن 12 الی 15 بار تخمین زده شده است.

مکان های مورد استفاده کپسول آتش نشانی آب و گاز:

همانطور که گفته شد، کپسول آب و گاز برای گروه آتش A بسیار مناسب می باشد. پس برای صنایع زیر قابل استفاده می است:

  • بسته بندی
  •  چاپ
  • انبار مقوا و کاغذ
  • سناجی
  • پوشاک
  • مربوط به چوب

 

چه زمانی نباید از کپسول آب و گاز استفاده کرد؟

برای آتش سوزی هایی با ماهیت مایعات قابل اشتعال (آتش سوزی کلاس B) و الکتریکی هستند نباید از کپسول آب و گاز استفاده شود، در چنین مواقعی آب نه تنها به مهار آتش کمکی نمی کند بلکه می تواند باعث گسترش آتش نیز شود.

نکته:

حتما کپسول آتش نشانی آب و گازی تهیه کنید که اپوکسی شده باشد.

اپوکسی چیست؟

خورندگی آب باعث زنگ زدن بدنه کپسول آتش نشانی می شود طول عمر بدنه کپسول آتش نشانی آب و گاز را بسیار کم می کند و بدنه کپسول بعد از مدتی کمی سوراخ می شود. برای حل این معضل بدنه کپسول آب و گاز را اپوکسی می کنند. در اصل یک مایع را درون سیلندر میریزند و درون سیلندر می چرخانند به طوری که کل بدنه را بگیرد و بعد می گذارند خشک شود و این کار را اپوکسی کردن سیلندر می گویند.

به همین دلیل کپسول آتش نشانی آب و گاز گران تر از پودر و گاز است.

 

برای جلوگیری از یخ زدگی کپسول آتش نشانی آب و گاز باید چه کرد؟

خاموش کننده های آب و گاز شبیه کپسول های آب تحت فشار هستند. برای جلوگیری از یخ زدن محتویان درون کپسول باید از محلول ضد یخ درون آن ها استفاده کرد. زیرا آب درون کپسول با سرد شدن هوا یخ می زند. در این صورت اگر خطر یا آتش سوزی اتفاق بیافتد نمی توان از آن استفاده کرد.

انواع کپسول آتش نشانی آب و گاز:

  • بالن بغل (کارتریج)
  • تحت فشار

 

کپسول آتش نشانی بالن بغل آب و گاز:

در کپسول آتش نشانی بالن بغل، آب درون محفظه کپسول قرار می گیرد و بالن آن بیرون از کپسول قرار می گیرد. گازی که درون این نوع کپسول ها مورد استفاده قرار می گیرد گاز Co2 است. اما در کپسول های آب و گاز تحت فشار، هم آب و هم گاز درون محفظه کپسول قرار می گیرند. هر دو کپسول هم در داخل محفظه نیاز به جداره ای برای جلوگیری از زنگ زدگی دارند.

کپسول آتش نشانی تحت فشار آب و گاز:

کپسول هایی که حاوی آب و گاز تحت فشار هستند زمانی که از آن ها استفاده می شود، به صورت غیر قابل کنترل همه محتویات آن ها خالی می شود. زمانی که گاز این کپسول آزاد شد، قابل برگشت نیست و باید تخلیه شود. یعنی اگر کپسول به صورت کامل شارژ شده باشد، 90 تا 95 درصد آن تخلیه می شود.

 

نحوه اطفا حریق کپسول آب و گاز

در فرآیند مهار آتش توسط این نوع کپسول، زمانی که آب توسط کپسول پاشیده می شود، گرمای زیادی از آتش، جذب آب شده و باعث بخار آن می شود. به این ترتیب تا حدود زیادی از دمای آتش کاسته شده و منجر به سرد شدن جسم آتش و خاموش شدن آتش می شود.  می توان گفت در این فرآیند یکی از اجزای مثلث آتش که همان گرماست، حذف شده و آتـش کنترل می شود. اگر از زاویه دیگر به فرآیند خاموش کردن آتش با کپسول آب و گاز نگاه کنیم، این گونه است که بخار آب ایجاد شده، به دلیل سنگین بودن نسبت به اکسیژن، جایگزین آن شده و به این ترتیب، مانع رسیدن اکسیژن به آتش و در نهایت منجر به خفگی آتش می شود.

 

نحوه شارژ و سرویس کپسول آتش نشانی آب و گاز

خاموش کننده های آب و گاز باید هر سال توسط مراکز و شرکت های مجازی که آن ها را شارژ می کنند، شارژ و سرویس شوند.

برای سرویس خاموش کننده آب و گاز باید نقاط مختلف آن کنترل شود. نقاطی که باید سرویس شوند عبارتند از:بدنه، کپسول، شیر کپسول، سوزن داخل شیر، واشر کپسول و مجرای خروجی آن.

اگر این نقاط بررسی نشوند در زمان اطفا حریق خاموش کننده به درستی کار نخواهد کرد. نازل برخی از خاموش کننده های آب و گاز شبیه به دوش است. آبی از نازل آن ها بیرون می آید شبیه به مه از آن خارج می شود.

در استاندارد تولید این نوع کپسول، قدرت پرتاب و بیرون راندن آب تا 4 متر است. این کپسول را باید هر ماه خودتان چک کنید تا از سلامت آن ها اطمینان حاصل کنید. برای بررسی سلامت خاموش کننده ها ابتدا درپوش را باز کنید و کارتریج یا بالن آن را از درون محفظه بیرون بکشید، سپس وزن آن را اندازه بگیرید. اگر بیش تر از 10 درصد وزنی که روی بدنه آن نوشته کاهش پیدا کرده باشد باید آن را مجددا به شرکت مجاز سروی خاموش کننده ببرید و آن را شارژ کنید. علاوه بر بدنه کپسول، کفه، واشر، سوزن، راه خروج و میله ضربه را بازدید کنید.

اشتراک گذاری :

بلاگ طاهابازار
اطلاعات بیشتر
آدرس: تهران، خیابان آزادی روبروی کارخانه زمزم پلاک 413 واحد 4